Likér je druh alkoholu, který je typický svou sladkou chutí. Někdy se říká, že se jedná o pití pro ženy, ale není tomu tak. Vybrané likéry si vychutná opravdu každý, jelikož se jedná o nevšední nápoj, který si můžete pomalu vychutnávat a nechat si na jazyku doznívat nasládlou intenzivní chuť.
Větší zmínky o tomto alkoholu jsou známé z 13. století, a to z Itálie. Itálie je výrobou vynikajících likérů vyhlášena a pokud tam pojedete na dovolenou, určitě si pár lahví přivezte domů. Dostanete je tam koupit prakticky na každém kroku. Velkou tradici mají likéry také ve Francii. Nejznámějším francouzským likérem je zřejmě Benediktýnka.
Likéry mají většinou obsah alkoholu 20 až 40 %, výjimkou nejsou ani takové, které obsahují více jak 50 % alkoholu. Pro svou sladkou chuť se do nich přidává štědré množství cukru. Na jeden litr je obvykle použito 100 gramů cukru. Pokud je obsah cukru 250 gramů či více, hovoříme již o krémech. Likéry se vyrábí tak, že se do vody či lihu přidají bylinky nebo jiné suroviny, z kterých chceme likér vyrobit. Poté se přidá štědrá dávka cukru.
Likérů je opravdu velké množství. Nejčastěji vyráběné jsou ty bylinné. V takových případech hovoříme o hořkých lihovinách. Obsah cukru je v nich nejčastěji do 100 gramů, takže jsou typické svou hořkou chutí a méně sladkou než ostatní likéry. Dále můžeme najít likéry vaječné, které jsou u nás velmi oblíbené, kávové, čokoládové, vanilkové, kokosové, ovocné a podobně. Velmi oblíbený u nás je také likér z vlašských ořechů neboli ořechovka. Ten se vyrábí z nezralých plodů vlašských ořechů. Do likérů je nezřídka přidávána i smetana pro zjemnění chuti.
Pokud chcete někoho obdarovat vybraným dárkem, láhví dobrého likéru určitě neuděláte chybu. Má totiž vícero využití. Můžete si ho vychutnat jen tak s přáteli, dělat s nimi různé drinky, nebo je také přidávat do jídla, kdy se alkohol odpaří, a zůstane jen skvělá, krémová chuť likéru, která vhodně a zajímavě doplní váš pokrm.