Mátový čaj se připravuje z nejrůznějších druhů máty. Nejčastěji se pro výrobu používá máta peprná nebo máta klesnatá. Mátový čaj má dlouhou historii. V rámci přírodního léčitelství se využívá již dlouhá staletí. Jeho historie sahá dokonce až do starověkého Egypta či Řecka. Tento čaj má spoustu skvělých zdravotních účinků. Nejčastěji se používá při trávicích obtížích. Skvěle pomáhá lidem, kteří trpí na nadýmání anebo mají žaludeční potíže. Pokud jste se přejedli, máte pocit těžkého žaludku a bolí vás, dejte si šálek mátového čaje a ten vám pomůže ulevit od nepříjemných pocitů.
Mátový čaj je velmi osvěžující a skvěle hydratuje Proto se doporučuje pít i v létě, kdy slouží k doplnění tekutin. Navíc, mátový čaj je vynikající i ve studené formě, s ledem, citrónem a oslazen trochou hnědého cukru. Pomáhá také při bolestech hlavy, zmírňuje dokonce i migrény. Slouží jako skvělá první pomoc, pokud nemáte například po ruce tabletky od bolesti hlavy. Lístky máty obsahují také spoustu antioxidantů. Ty nás chrání před oxidačním stresem a vznikem některých chronických onemocnění, včetně nádorových onemocnění. Celkově, máta podporuje také náš imunitní systém.
Mátový čaj má silné aroma, které má uklidňující efekt. Pomůže vám například v období, kdy jste ve stresu nebo při lehkých úzkostech. Mátový čaj se doporučuje zařadit do relaxační rutiny, jako je třeba čtení, meditace nebo péče o sebe. Tento čaj se dá připravit pomocí různých způsobů. Můžete použít čerstvé lístky máty, sušenou mátu anebo čajové sáčky. Porcovaný čaj je pro vás sice nejednoduší na přípravu, ale z sypaného čaje dostanete zase více vitamínů. Pokud chcete s mátovým čajem experimentovat, připravte si třeba marocký mátový čaj. V tomto případě se mátový čaj smíchá se zelený čajem a cukrem. Oblíbený je po jídle, protože podporuje trávení.